Varbergs fästning

Från tillflyktsort och slott till fästning och museum. Varbergs fästning har alltid spelat en viktig roll i historien.

Under 1200-talets slut byggs fästningen av greve Jacob Nielsen. Han blev anklagad för delaktighet i mordet på den danske kungen och behövde därför en tillflyktsort. Han byggde upp ett fäste i det som då var norra Danmark.

På 1300-talet så blir det Varbergs Slott och den svenske kungen Magnus Eriksson, han som var gift med drottning Blanka av Namur (Rida rida ranka…).

Den sena medeltiden är ett virrvarr av krig mellan Danmark och Sverige. Varbergs slott har ibland svenska och ibland danska slottsherrar.

I början 1600-talet färdigställs den fästning vi känner idag. Det tog 30 år att förvandla det gamla slottet till ett modernt försvarsverk. Lustigt nog blev det sedan aldrig föremål för väpnad konflikt.

Hela tiden fungerade slottet och fästingen till viss del som fängelse. Under 1800-talet och in på 1900-talet var det dock den huvudsakliga uppgiften.

Under tidiga 1900-talet bildas Hallands kulturhistoriska museum och har i ett sekel funnits på Varbergs fästning. Dess mest kända utställningsföremål är den medeltida Bockstensmannen.

Historiens vingslag är allestädes närvarande längs banan i Varberg Cyclocross Championship.

Läs mer hos vårt eminenta museum: https://www.museumhalland.se/